Skip to main content
project@muco-group.com 020 - 6 131 891 09:00 - 12:00 / 12:30 - 16:30

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Vent-O-System (VOS)

Het Vent-O-System (VOS) ventilatiesysteem zorgt dat een woning automatisch op een comfortabele manier geventileerd wordt met een minimum aan energieverlies. Met dit systeem wordt een ruimte geventileerd naar de wens van de bewoner en is ten alle tijden aan te passen.

Systeemonderdelen

Het ventilatiesysteem het Vent-O-System van fabrikant Alusta bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Raamroosters met in het rooster een flowunit die de luchttoevoer regelt.
 • 1 Personenschakelaar in de keuken waar de bewoner zelf de afzuiging kan regelen.
 • 1 Ventilatieschakelaar (optioneel) in de badkamer waar de bewoner zelf de afzuiging op maximaal kan zetten.
 • 1 Ventilator die de afzuiging regelt met behulp van een flowsensor en parallelle module (achter klepje in de buis) .
Algemene storing en noodventilatie

Wat kan ik doen bij een algemene storing en noodventilatie

 • Probeer een reset te starten via de Vent-O-Staat (VOS) oftewel de computer met display waar een storingscode op staat. Noteer altijd de storingscode!
 • Als dit niet werkt trek dan de stekker van de ventilator en de stekker van de VOS uit het stopcontact, wacht 10 seconden en stop dan eerst de stekker van de ventilator in het stopcontact en daarna de stekker van de VOS.
Instelling Vent-O-Staat (VOS)

Er zijn 2 manieren (instellingen) om het Alusta systeem in te stellen

 • Handmatige stand; alle raamroosters (flowunits) worden open- en dichtgezet met een afstandsbediening.
  • De bediening van de keuken- en/of badkamerschakelaar moet dan ook handmatig worden aan- of uitgezet.  
 • Automatische stand; alle onderdelen en flowunits gaan open en dicht op basis van de standaard fabrieksinstellingen, het aantal mensen in de woning en wensen van de bewoner.
  • Dit kan je handmatig overrulen per raamrooster (flowunit) door op de afstandsbediening op de knop open of dicht te drukken. Let op: na 6 uur gaat het betreffende rooster weer naar zelfregelend (automatisch). Eventueel kan de service monteur dit nog aanpassen naar maximaal 12 uur.
Afstandsbediening werking
 • Openen en sluiten van het raamrooster (flowunit). Dit is ongeacht of de instelling van de Vent-O-Staat handmatig of automatisch is.
 • De ‘autoknop’ betekent dat de betreffende flowunit gaat regelen op 1 meter per seconde. Dat is ongeveer gelijk aan rustig wapperen voor je gezicht.
 • Optioneel: Bij sommige systemen is het mogelijk om een raamrooster (flowunit) voor de helft open of dicht te zetten door op elke knop te drukken.
Afstandsbediening testen

Hoe test ik de afstandsbediening op goed functioneren:

 • Controleer of de batterijen goed er in zitten en zijn opgeladen.
 • Richt de afstandsbediening op de camera van de telefoon. Druk een knop in. Als nu iets knippert dan werkt de afstandsbediening goed (Met een Samsung telefoon gebruikt u de gewone camera en bij een IPhone gebruikt u de ‘selfie’ camera).
Storing 14-08 kabel en communicatie
 • Controleer of het kleine (6-aderige) kabeltje is aangesloten op poort 5. Dit staat heel klein op de ronde (blauwe) behuizing van de ventilator. Die zit weer boven het slakkenhuis (witte kast), vaak in de buurt van de flowsensor.
 • De andere kant van het kabeltje moet in de Vent-O-Staat (VOS). Op de sticker van de VOS staat aangegeven waar de 6 aderige stekker in moet (mechanische afzuigunit).
Flowunit (raamrooster) sluit zonder reden
Kan komen door tocht, je krijgt een soort wind van binnen naar buiten waardoor een flowunit kan sluiten.
Reinigen van de roosters

Zelf reinigen of stofvrij houden is verstandig tot op zekere hoogte. Omdat het elektronica betreft moet dit wel voorzichtig worden gedaan. Risico bij onjuiste reiniging is dat onderdelen stuk gaan. Dit gebeurt vooral als onderdelen vast zitten of moeilijk toegankelijk zijn.

Soorten roosters

Er zijn 2 soorten roosters, Bingo-XX en Virgo-XX. 

Voor beide raamroosters wordt dezelfde motor (flowunit) gebruikt voor de aansturing. 

Ventilator slaat op hol

Oorzaken en uit te testen oplossingen:

 • Er zit stof op de flowsensor. Zie schoonmaakinstructie.
 • Voer een reset uit: Haal de stekker van de ventilator en de stekker van de Vent-O-Staat (VOS) uit het stopcontact. Wacht 10 seconden en stop dan eerst de stekker van de ventilator in het stopcontact en daarna de stekker van de VOS.
 • Test; zet alle raamroosters (flowunits) dicht met de afstandsbediening. Als de de ventilator door loeit neem dan contact met ons op.

Als de Vent-O -Staat (VOS) zelfregelend staat ingesteld: 

 • De raamroosters zijn open gezet met de afstandsbedieining. Het systeem gaat harder afzuigen.  
 • Bij een Co2 gestuurd systeem gaat de ventilator harder afzuigen als de Co2 waarde te hoog wordt. De roosters gaan dan ook meer open. 
CO2 en gordijnen

Gordijnen kunnen de toename van frisse lucht weerhouden.

Terwijl er hoge waarde door de CO2 sensoren (in de flowunit van het raamrooster) wordt gemeten, gaat het rooster open. Als dit belemmert wordt door de gordijnen en er dus geen frisse lucht kan binnenkomen, kan er een storing optreden. Toevoer frisse lucht wordt belemmerd en de CO2 waarde blijft stijgen. De ventilator gaat steeds harder draaien. 

Levensduur

Het systeem kan bij goed onderhoud ruim 20 jaar meegaan. Het is industriële elektronica en geen consumenten elektronica. Net als bij een CV ketel moet het wel goed onderhouden worden. Systeem kan nog wel even mee maar levensduur van met name de flowunits en flowsensor zijn sterk afhankelijk van het onderhoud. We adviseren jaarlijks onderhoud, maar dat is ook een beetje afhankelijk van de locatie van de woning.

Ledjes

Deze kunnen aan en uit gezet worden via de instellingen van de Vent-O-Staat (VOS).

Vochtprobleem

Ik heb een vochtprobleem, heeft dit iets te maken met mijn Vent-O-Staat (VOS)?

De oorzaken van een vochtprobleem zijn heel divers. Een oorzaak kan zijn door slechte ventilatie, maar als uw Vent-O-System aanstaat heeft u goede ventilatie.

De Fan Controller (alternatief systeem)

Is er een alternatief systeem voor de Vent-O-Staat (VOS)

Het Vent-O-System kunt u om laten bouwen naar een eenvoudiger ventilatiesysteem, de Fan Controller. Dit is een zeer goede en betaalbare oplossing. Het systeem bestaat dan uit een Fan Controller en Vent-O-Vent (ventilatorunit), een personenschakelaar en eventueel één of meerdere ventilatieschakelaars (badkamer, wc) en geeft de flowunits (raamroosters) spanning. Ook bij een Fan Controller is (jaarlijks) onderhoud van de ventilator en de raamroosters belangrijk.

Ventilator (ander merk)

Van alle onderdelen is de ventilator het belangrijkste onderdeel om (alternatieve) werking van de onderdelen te garanderen. Wij hebben goede sterke ventilatoren die ook qua energieniveau niet onderdoen aan soortgelijke ventilatoren.

Onderdelen opsturen
Wij sturen geen onderdelen op. De monteur komt op afspraak voor een reparatiebezoek. Dit beleid is gemaakt omdat de ervaring leert dat het vervangen van onderdelen niet altijd de storing oplost. Vanzelfsprekend kunt u contact opnemen als u vragen heeft.